Vachtwissel bij Doodle soorten

Het is heel belangrijk dat je als eigenaar van een langharige hond als een Labradoodle heel goed weet wat dit inhoudt! Als de puppy nog maar enkele weken oud is heeft het nog de zogenaamde puppyvacht. Dit is een fijne en zachte vacht die heel makkelijk doorkambaar is en hier kun je ook nog niet goed zien welke soort vacht de hond zal krijgen.
De vachten die mogelijk zijn:

  • Wavy fleece
  • Curly fleece
  • Straight fleece
  • Wol

Na een aantal maanden komt de pup in de puberteit. Bij circa 7/ 8 maanden ga je zien dat de vacht ook gaat veranderen. De zachte puppyvacht gaat plaatsmaken voor hardere stuggere haren van de volwassen vacht. En hier gebeurt het dus: die losse puppyharen blijven in de vacht steken. En omdat ze een hele volle vacht krijgen heb je niet altijd in de gaten dat dit losse haren zijn. Ze houden het haar vast in de vacht zeg maar!

Dus hier komt het belangrijkste: Borstel de vacht zeker twee keer per week grondig uit. Gebruik een Slicker borstel en controleer na met de kam.
Borstel in laagjes: de Line Brushing techniek( zie YouTube ). Gebruik een beschermende borstelspray met conditioner. Gebruik ook een blazer om de vacht uit te blazen; hiermee kun je ook heel goed controleren of er ergens vast haar zit of klitten. Als dit niet goed wordt aangepakt ontstaan er vilten.
Dit zijn ophopingen van haar. Dit kan voor de hond ook erg pijnlijk zijn. En er kan huidirritatie ontstaan. Je ziet klitten en vilten vooral als eerste ontstaan op de plaatsen: Oren, nek, oksels, liezen en billen.

Op deze plaatsen kunnen deze klitvormingen dan ook razendsnel ontstaan! Het is prettig om de vacht regelmatig te wassen. Hierbij kan je ook goed controleren of er ergens klitten zitten. En kan je de vacht goed voeden met een crèmespoeling. Een schone vacht is minder klit gevoelig

Wat ook een hele belangrijke tip is: Laat de vacht van de hond wat korter trimmen in deze periode! Lengte bijvoorbeeld 10/13 mm. Wij als trimsters vinden het super als de honden een mooie volle vacht hebben. Maar in deze periode is deze bijna niet te hanteren en is er een groot risico dat de klitvorming zo groot wordt dat de trimster de hond zeer kort moet gaan scheren en dat is nog erger!

En hoe lang duurt die vachtwissel dan? Dit kan zeker wel duren tot de hond 18 maanden is. Houd daar in ieder geval rekening mee en het kan per hond en vacht soort ook verschillen, dus pas op het gaat soms dus best lang door! Zorg dus dat je afspraken gepland zijn bij de trimster of volg een workshop vachtverzorging.

No Comments

Leave a Reply